Fullt program på bokmässan

Bokmässa igen. Jag bläddrar i seminariekatalogen och i programtidningen och överväldigas av utbudet.  Och som vanligt noterar jag att Finlandsmonterns Arenascen har lysande program, varje dag. Bara under torsdagen vill jag vara där minst tre gånger.

Först när statsvetarprofessorn emeritus Olof Ruin talar om litteratur på svenska från Finland med litteraturprofessorn i Helsingfors Ebba Witt-Brattström, den finländska författaren Agneta Rahikainen och Catharina Söderbergh, som är chefredaktör för Parnass. Det senaste numret av denna De Litterära Sällskapens tidskrift handlar om just finlandssvensk litteratur.

Några timmar senare på samma scen ska Hufvudstadsbladets kulturchef Philip Teir tala om sin romandebut, och ytterligare en timma senare ska Claus Stolpe berätta om sin nya bok som handlar om alla amerikanska presidenter och uppges vara anekdotfylld.

Men jag hoppas också hinna lyssna på Sigrid Kahle, som intervjuades i Veteranen för ett år sedan tillsammans med sin ålderdoms nya kärlek Carl-Göran Ekerwald. (Båda intervjuades om sin kärlek och annat i Veteranen för ett år sedan.)

Två möjligheter finns, först på Internationella torgets scen där Sigrid Kahle samtalar om andra delen av sina memoarer med Bitte Hammargren, f d SvD, nu frilans och en av våra bästa rapportörer från Mellanöstern. Och sedan på ett seminarium tillsammans med Carl-Göran Ekerwald. Där är rubriken ”Från diplomathustru till orientalist” och samtalet leds av Cecilia Uddén, Sveriges Radio,  en annan av våra bästa rapportörer från Mellanöstern.

Som om inte detta vore nog: klockan 16 måste jag välja mellan ett seminarium där kompositören Georg Riedel, författaren Eva Ström och krögaren Carl-Jan Granqvist med flera talar om de böcker de läste när de var små och hur dessa böcker påverkat dem, och ett seminarium med Samfundet De Nio – och där samtliga samfundets ledamöter sitter på podiet.

Men i själva verket kan jag nog bara lyssna på en del av allt jag vill lyssna på. Jag ska också sitta i Söderbergsällskapets monter i De Litterära Sällskapens hörna på mässan tillsammans med några kolleger i sällskapet. Här finns goda verk av och om Hjalmar Söderberg.

Titta gärna förbi om ni besöker mässan. Och på lördag ska jag berätta lite på DELS scen om Hjalmar Söderberg, Gustaf Hellström och en dam de en gång älskade, men inte riktigt samtidigt.

Kommentera