Ett återseende i Göteborg

Sven-Bertil Taube var anledningen till mitt förra besök i Göteborg, i juli. Jag gjorde en intervju med honom – se Veteranens oktobernummer – och noterade att han var så ledigt välklädd, så  c a s u a l. När jag frågade varifrån hans klädintresse kommer blev jag tillrättavisad.

_ Jag har inget överdrivet intresse för kläder. Jag är  k ä n s l i g för kläder, sade han.

Nu ser jag honom igen här i Göteborg. Han sitter på podiet i Sveriges Radios monter och intervjuas  l i v e  av Lotta Bromé i P4 Extra. Givetvis är han lika välklädd, lika casual som i juli, men den här gången i en oklanderlig klubbkavaj.

Han talar om en ny vacker bok om sin far Evert. Sonen har skrivit förordet till boken. När han var liten pojke trodde han att alla pojkar hade pappor som skrev visor, berättar han. Evert drog sig ofta tillbaka till arbetsrummet. Man kunde höra honom testa ackord på lutan, och prova olika tonfall i sina diktrader. Sven-Bertil Taiube illustrerar genom att sjunga ”Rönnerdal han skuttar…” på några olika sätt.

Fniss.

Till boken finns en ljudfil. Man kan trycka på en knapp och få ackompanjemang till någon av 50 Taube-visor så att man själv kan sjunga därtill. Inte så bra som Sven-Bertil Taube, men det är det inte många som kan.

När inslaget är slut och Sven-Bertil Taube ska lämna podiet stryker Lotta Bromé varsamt och beundrande hans grå, välmatade hår. Några damer kommer fram för att tacka honom för alla visor han sjungit, och några vill bli fotograferade tillsammans med honom.

 

Kommentera