Mina böcker

Jag har skrivit fyra böcker.

Regi foto klippning – Jan Troell

Den senaste kom ut i juli 2011 och handlar om regissören och filmaren Jan Troell, som samma månad fyllde 80 år, hans liv och hans filmer från de första trevande kortfilmerna när han ännu var folkskollärare i Malmö på 1950-talet till hans senaste långfilm, Dom över död man. Den handlar om huvudredaktören i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning Torgny Segerstedt, hans kamp i tidningsspalterna mot nazismen och hans inte okomplicerade privata liv. Filmen får svensk premiär i början av december 2012 men visades redan i augusti på den internationella filmfestivalen i Montreal, där den fick priset för bästa regi. Boken bygger framfår allt på en lång rad samtal med Jan men också på arkivstudier och intervjuer med hans vänner och människor som under årens lopp samarbetat med honom. 

 

Ett liv på egna villkor

Den första, som kom 2006, har titeln Ett liv på egna villkor. Om Maria von Platen. Den handlar om just Maria von Platen, som Hjalmar Söderberg och flera andra författare i början av det förra århundradet hade kärleksrelationer med. Hon fick ett stort inflytande på framför allt Hjalmar Söderbergs författarskap. Utan henne hade varken skådespelet Gertrud eller romanen Den allvarsamma leken blivit vad de blev, och hon anas också i romanen Doktor Glas.

Jag skrev denna bok av det enkla skälet att jag länge varit intresserad av och beundrat  Hjalmar Söderberg och hans författarskap. Maria von Platens roll i Söderbergs liv och för hans författarskap röjdes till en del i några doktorsavhandlingar på 1960-talet, men hon framstod ändå även senare som gåtfull, undflyende. Jag fick tillgång till ett stort antal tidigare okända brev av hennes hand, brev som till en del  kastade nytt ljus över hennes liv.

Denna  bok är nu utgången från förlaget (Wahlström & Widstrand) men ganska lätt åtkomlig på antikvariat till en billig penning, och ännu billigare från mig, kurt@malarstedt.se.

 

 

 

 

Lämna ett svar