Texter

Denna sida är bara påbörjad. Här kommer jag att länka till artiklar, intervjuer och reportage jag skrivit, framför allt i Dagens Nyheter men också i Fokus, Tidningen Veteranen och andra publikationer.

ARTKLAR

Hjalmar Söderbergs roman Den allvarsamma leken kom ut hösten 1912, alltså för precis 100 år sedan. I våras gavs den och Söderbergs debutroman Förvillelser (1895) ut som de två första volymerna i Hjalmar Söderbergs Samlade skrifter, redigerade och kommenterade av Bure Holmbäck och Björn Sahlin. Jag skrev en artikel om detta i Dagens Nyheter. DN, 7 januari 2012.

När William Faulkner, en av de största amerikanska författarna under 1900-talet, kom till Stockholm i december 1950 för att hämta sitt Nobelpris träffade han Else Jonsson, änka efter kulturskribenten Torsten Jonsson, som hade introducerat Faulkner för svenska läsare. Tycke uppstod. Kärlekshistorien varade i tre år. DN, 9 januari 2010.

INTERVJUER

Magnus Härenstam. Jag har under årens lopp intervjuat Härenstam flera gånger, för olika tidningar. Den här gången träffades vi i maj 2012 på Restaurang Kometen i Göteborg i samband med att han gav de sista föreställningarna i staden av sin enmansshow Morsning & Goodbye. Under sommaren drabbades Härenstam av sjukdom och tvingades uppskjuta höstens planerade föreställningar i Stockholm. Intervjun fick en annan och djupare dimension. Veteranen, september 2012.

Lars Forssell. Jag träffade författaren och akademiledamoten i hans hem i Marieberg i Stockholm hösten 2005 för tre timslånga samtal som spände över hela hans karriär men också snuddade vid skvallret för dagen. Intervjun återpublicerades på dn.se när Forssell avlidit i juli 2007. Hans hustru Kerstin, som han var gift med i 56 år, tyckte att DN-fotografen Beatrice Lundbergs porträtt av honom var så vackert att hon lät placera det vid hans kista vid begravningen i Hedvig Eleonora kyrka.  DN, 9 oktober 2005.